Programma 2021

Alle Zielen 2021

Het programma van Alle Zielen sluit aan bij het adagium van de Norbertijnen: op zoek naar evenwicht in een ‘vita mixta'. Daarom wordt voor Alle Zielen een gebalanceerd programma van kunstwerken samengesteld. Presentaties die je rechtstreeks in je hart raken door de herinneringen die ze oproepen. Het programma is een mix van kunstuitingen van professionals en amateurs. Er zijn verschillende onderdelen en activiteiten waar je als bezoeker deel aan kunt nemen. Hieronder vind je het programma. Misschien komen er nog onderdelen bij of vallen er projecten af: voor actuele programma onderdelen volg ons op facebook en instagram. 

  

>>>>>>>>>>!! Nieuw!!<<<<<<<<<<

 

 

 

★ Programmaonderdeel óók voor kinderen (6-12 jr.) geschikt

 

Vandaag mag je echt even denken en bezig zijn met degene die jij mist! Dat kan op allerlei manieren. Bekijk een heel bijzonder poppenhuis. Schrijf een elfje of een ander gedicht. Knutsel een mooi drijflichtje en laat het varen op de vijver. Tussen de appelbomen kun je een boodschap voor degene die je mist, maken op hout. Bij het buurtbankje luister je naar een prachtig verhaal. Loop je verder dan hang je jouw kaartje met een wens voor degene waar je veel aan denkt aan een van de klokjes.  Bekijk de serie foto’s van gezinnen die een moeder moeten missen. En vergeet niet om bij de boekhandel een Troostje Doosje te maken voor jezelf of iemand anders.

 

  Programmaonderdeel óók voor jongeren (12+) geschikt

 

Tijdens Alle Zielen zijn er voor jou allerlei activiteiten die maken dat degene die jij mist weer even in de spotlights staat. Zo heb je de kans om jouw boodschap via de ether naar de hemel te sturen. Hoe dat eruitziet, dit wil je meemaken! Op de paden komt poëzie tot leven en bij de muziekfabriek vind je veel troostrijke gedichten met de uitdaging om ook jouw gedachten toe te vertrouwen aan papier. Creëer je eigen drijflichtje en ontsteek het licht op het water. Schrijf in de boomgaard een boodschap voor degene die je mist op hout. Bekijk de serie foto’s van gezinnen die een moeder moeten missen. Of geniet in de kerk van de resultaten van de fotowedstrijd. Jongeren hebben in beeld gevangen wat hen inspireert. En vergeet niet om je eigen Memory elixer te creëren. Misschien bevat jouw elixer wel een fantastische vakantieherinnering, het moment waarop jullie samen zo hard moesten lachen dat er tranen over je wangen liepen of dat ene moment dat je zo graag zou overdoen.

 

Theatervoorstelling Troost

 

Elke Jansen, Harry Heijblok en Stephanie Hulshof bieden troost in een 45 minuten durend programma met muziek en theater. Ze brengen verlies en rouw onder de aandacht en pogen het meer bespreekbaar en hanteerbaar te maken. Voor Alle Zielen maakten ze een speciaal programma wat ook inspeelt op het gemis en verdriet rondom het coronavirus. Let op: deze voorstelling wordt maar één keer gespeeld om 19:00 uur (vol=vol) zorg dat je op tijd in de zaal in de Muziekfabriek bent!

 

10. MUZIEKFABRIEK | 19:00 – 19:45 uur | Troost, 2020 | En Toen | www.dekunstvanhetrouwen.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ENTREE 1 + 2 - INFORMATIEPUNTEN

Gastvrouwen/heren wijzen je de weg op de plattegrond vol informatie. Hier is ook de speciale Alle Zielen kaars à €5,- per stuk te koop.

 

1. VOORTERREIN | Binnenwereld | Guda Koster i.s.m. Frans van Tartwijk | www.gudakoster.nl

Verspreid op het voorterrein zijn op wisselende momenten vijf levende sculpturen te zien. De sculpturen zitten vol verwijzingen naar kloosters, religie en de christelijke traditie. Ze bewegen en maken geluid maar zijn niet opdringerig of lawaaierig. De sculpturen maken wel visueel lawaai: de gebruikte materialen, als goud, zilver en spiegels zijn uitbundig. Een vrijwilliger voorziet je van meer informatie over deze bijzondere beelden.

Mogelijk gemaakt door: Brabants Klooster Leven

 

◉ 2. ABDIJ KERK | 18:00 – 18:30 uur | Vespers Abdij van Berne | www.abdijvanberne.nl

Op gezette tijden.

De Alle Zielen avond begint met een korte viering in de kerk waar iedereen welkom wordt geheten.

 

2. ABDIJ KERK | Verbonden | Fotoclub Bernheze | www.fcbernheze.nl |

Doorlopend programma.

Er is voor iedereen plaats om te groeien en gedijen in Fotoclub Bernheze. Dit uitganspunt resulteert in prachtige mix van mooie en bijzondere foto's van de leden rondom het thema 'Verbonden'. Iets wat we op een avond als deze extra voelen.

 

2. ABDIJ KERK | Universe of Light | Marianne van Heeswijk | www.villavanheeswijk.nl

Doorlopend programma.

Marianne verzamelt afgedankte gebruiksvoorwerpen uit verschillende culturen en huiselijke sferen en verwerkt deze met behulp van diverse technieken tot ‘decadente’ illustratieve objecten. De oorspronkelijke functie van elk voorwerp vervalt en krijgt in het geassembleerde object een nieuwe rol. Het werk van Marianne van Heeswijk gaat over het versmelten van verhalen dwars door generaties en culturen heen, waarmee de werkelijkheid herschapen wordt en waarin alles gelijkwaardig aanwezig is. Tijdens Alle Zielen bouwt ze samen met de bezoekers op de grond planeten, sterren en de maan in cirkels van licht. Samen vormen de cirkels het heelal waarin alles met elkaar verbonden is.

 

2. ABDIJ KERK | doorlopend | Muziekprogramma

18:45-19:00 en 20:25-20:40 uur: Vocal Group Muchoss, Oss | www.muchoss.nl

            Muchos is een verrassend veelzijdige Vocal Group uit Oss met passie voor close harmony en a capella zang. De Mucha zingen prachtige en gevoelige nummers. Van ballads, popsongs tot zelfs een snufje jazz en klassiek.

19:05-19:20 en 20:45-21:00 uur Muziekvereniging Servaes, Dinther | www.muziekverenigingservaes.nl

            Muziekvereniging Servaes telt ruim 100 leden en heeft een rijke geschiedenis. De vereniging   bestaat uit diverse opleidingsorkesten en een groot harmonieorkest. Twee jaar geleden is het Blazers Ensemble Servaes (BES) ontstaan in eerste instantie voor het opluisteren van Alle Zielen. Daarna is dit ensemble doorgegaan en hebben ze meerdere activiteiten muzikaal opgeluisterd.

19:25-19:40 en 21.05-21:20 uur: T-SiNG, Tilburg e.o.| www.t-sing.nl

            Niet zomaar een mannenkoor maar een ambitieuze Vocalgroup met de focus op kwaliteit. Het repertoire van T-SiNG bestaat uit barbershopsongs, close harmony en arrangementen van bekende  popsongs. Er wordt gezongen zonder bladmuziek bij-de-hand en dat geeft de mogelijkheid om met volle teugen van een optreden te genieten en dat komt in de uitstraling dan ook intens over.

19:45-20:00 en 21:25-21:40 uur: Koninklijke Fanfare St. Willibrord, Heeswijk| www.koninklijkefanfare.nl

          De Koninklijke Fanfare St. Willibrord, opgericht in 1823 onder de naam Harmonie St. Cecilia, is een van de oudste muziekverenigingen van Nederland. En nog steeds een levendig en actief.

20:05-20:20 en 21:45-22.00 uur: Koor La Orfeon, Loosbroek | www.laorfeon.nl

        Twintig enthousiaste vrouwen en twee gedreven mannen zingen vierstemmig de sterren van de  hemel. La Orfeon wordt op professionele wijze begeleidt door Pianist Huub Sperber en Dirigent    Peter van Raak verrast met speciaal voor het koor gearrangeerde liederen.

 

3. LAAN | Weg van woorden

In de sprookjesachtige bomenlaan word je getrakteerd op troostrijke gedichten over berusten, loslaten, geloven en vertrouwen. Hier klinkt ook betoverende en troostrijke muziek van Fauré en Arvo Pärt.

Mede mogelijk gemaakt door: Bernhezer Kunst Kring | www.debkk.nl

 

4. BEGRAAFPLAATS | Namen Noemen

Op deze kleine begraafplaats liggen broeders van de orde van de Norbertijnen begraven. Op deze avond worden ze bij hun naam genoemd. Je kiest een graf en ontvangt een naam en kaars. De naam van de dode kun je hardop of in stilte in je hoofd uitspreken. De kaars zet de overleden mens in het licht op deze avond. Zo groeit het besef van ooit geleefde en beminde levens.

 

5. SCHORSKAMER| Grafgiften | www.brabant.nl

Hier bevindt zich een dependance van het provinciaal depot bodemvondsten waar Brabants erfgoed bewaard en gearchiveerd wordt. Veilig achter glas bevinden zich ‘cadeautjes’ en ‘reisvoorwerpen’ voor de dode waarmee de overledenen begraven werd.  Neem een kijkje terug in de tijd en vraag je af; wat zou jij graag meenemen op je laatste reis?

Mogelijk gemaakt door: Provinciaal Depot Bodemvondsten Noord-Brabant

 

6.BOEKBINDERIJ| 19:00-19:20, 19:40-20:00, 20:20-20:40, 21:00-21:20 | Sounding Bodies Bach Mini Concert| Jacqueline Hamelink | www.soundingbodies.com

Zoals een stuk hout het belangrijkste onderdeel – de ziel – van een cello is, zo is Jacqueline Hamelink de geest, de drijfkracht van Sounding Bodies. Als celliste-performer en maker van hedendaags muziektheater beweegt zij zich op, tussen en over de grenzen van muziek, dans, theater en beeldende kunst. Cello spelen is voor haar zoeken naar de ziel van het instrument.  Sounding Bodies maakt voorstellingen waarin de cello altijd een belangrijke rol speelt. Muziek spreekt de taal van het hart. En juist in deze tijd is muziek bij uitstek geschikt om contact te maken zonder te spreken en elkaar te begrijpen door samen te ervaren. De Bach Kliniek is een concert waarbij de muziek van Johann Sebastian Bach gespeeld wordt. Centraal staat de vraag: wat heb je nodig? Met deze vraag onderga je de klanken van de muziek. Na een periode waarin we afstand moesten houden: zo dicht bij muziek was je nog nooit!

Tijdens Alle Zielen kunnen kleine groepjes mensen in een intieme setting een Bach miniconcert ervaren op maat, geheel in de gedachte van de Bach Kliniek.

 

★ 7. SCHILDERSWERKPLAATS | Totaal witte kamer, 2017 | Simone de Groot | www.simonedegroot.nl

Simone de Groot wordt gedreven door een behoefte aan zingeving en verzachting van de wereld om haar heen. Ze maakt plekken waar je troost en ruimte vindt voor je gevoelens en gedachten, en biedt rustpunten in onze snelle leefomgeving. Tijdens Alle Zielen toont ze haar poppenhuis. Ze schilderde het helemaal wit en voegde een gedicht toe van Gerrit Kouwenaar genaamd "Totaal witte kamer". Het poppenhuis oogt zowel sprookjesachtig als spookachtig. Het smetteloos witte huis staat los in de ruimte. Om de tekst te kunnen lezen moet je letterlijk een kijkje aan de achterkant van de façade nemen. De kamers zijn allemaal leeg.

 

8. KANTINE | Opwarmen

Onze vrijwilligers bedienen je met liefde en plezier van een kopje koffie, thee of warme chocomelk (€1,50) en lekkere koek (€0,50). Even bijkomen en bijkletsen rond de vuurkorf.

 

9. PLEIN | 19:45 – 20:00 en 20:30 – 21:30 uur | Muziek | Dreamfield | www.dreamfield.nl

Deze lokale band heeft een repertoire wat van ver komt. De vijf bandleden laten zich inspireren door mistige Ierse velden, stomende oude loc’s uit het wilde westen van de U.S. en opzwepende ritmes uit de saloons van Texas. Tijdens Alle Zielen draaien ze ook voor het gevoelige genre hun hand niet om. De ballads, zowel covers als eigen liedjes klinken gesmeerd en met hun meerstemmig gezang raken je ze een gevoelige snaar. Luister en geniet.

 

10. MUZIEKFABRIEK | Alle Tijd stoelmassages | Wendy Pruimboom | www.alletijd.nu

Ben je tussen de 8 - 97 jaar? Dan kun je bij Wendy terecht voor een stoel massage. Met haar warme handen kneedt ze mensen weer in balans, voorkomt ze dat de rug/nek/schouders vast gaan zitten. In tijden van verdriet en stress komen haar luisterend oor en optimistische houding goed van pas. Tijdens Alle Zielen geeft Wendy handmassages. Je ervaart hoe het is om weer contact te hebben en wat een ontspannende massage voor je kan doen.

 

◉ ★ 10. MUZIEKFABRIEK | Poëzie

Hier kun je een kaars aansteken en op je gemak troostrijke gedichten lezen. En schroom vooral ook niet om zelf een gedicht toe te voegen aan deze mooie selectie, schrijfgerei ligt voor je klaar. Dit is ook de plek waar je je dierbaren herdenkt met licht. Waar je bij het aansteken van een kaars bedenkt wie je licht en liefde wenst.  

 

10. MUZIEKFABRIEK | 19:00 – 19:45 uur | Troost, 2020 | En Toen | www.dekunstvanhetrouwen.nl

Elke Jansen, Harry Heijblok en Stephanie Hulshof bieden troost in een 45 minuten durend programma met muziek en theater. Ze brengen verlies en rouw onder de aandacht en pogen het meer bespreekbaar en hanteerbaar te maken. Voor Alle Zielen maakten ze een speciaal programma waar onderdelen uit verschillende voorstellingen aan bod komen. Let op: deze voorstelling wordt maar één keer gespeeld om 19:00 uur (vol=vol) zorg dat je op tijd in de zaal in de Muziekfabriek bent!

Deze voorstelling is mogelijk gemaakt door: Claassen Uitvaartzorg | www.claassen.eu

 

11. MERCHANDISE | Omwarmen, 2020 | Walter van der Velden | www.bigpetit.com

Walter van der Velden vindt zijn inspiratie vaak in zijn omgeving. De onvolmaaktheid van de dingen, het gebrokene, een afdruk, een achtergelaten indruk, de imperfectie zijn het startpunt van een nieuw werk. De kunstwerken die hij maakt zijn meestal van keramiek, steen, brons of hout. Voor Alle Zielen maakte hij een uitzondering en liet hij zich inspireren door de lockdown periode die voor vele mensen een eenzame en moeilijke tijd was. Hij zegt hierover: ‘Nooit werd de behoefte aan een aanraking, een knuffel of een arm om een schouder zo duidelijk als in deze tijd. De Omwarmen das doet een handreiking. Een unieke das die warmte en genegenheid biedt.’ De das is speciaal voor de bezoekers van Alle Zielen ontworpen en tijdens deze avond in beperkte oplage te koop voor €20,- per stuk. De Omwarmendas is ook online te koop: check onze website: https://www.allezielen.nl/te-koop

Hier koop je ook de bekende Alle Zielen kaars. Daarmee vind je je weg in de donkere avond. Na afloop neem je de kaars mee naar huis of laat je ‘m achter bij degene die je herdenkt. De kaars is te koop voor €5,- per stuk.

12. 44.000 NAMEN | MiGreat en Tapijt voor Vrede | www.migreat.org www.tapijtvoorvrede.nl

Langs de route staan gedenktekens voor vluchtelingen. Sinds 1993 stierven er meer dan 44.000 mensen tijdens hun vlucht richting Europa. Stichting MiGreat organiseerde afgelopen zomer langs de Europese kust een massale herdenking door het plaatsen van de "44.000 namen" gedenktekens. Een klein deel van deze beschreven gedenktekens werd afgelopen maanden gebruikt tijdens verschillende Tapijten voor Vrede. Tijdens Alle Zielen worden ook deze overledenen herdacht. Van velen is hun naam niet bekend. Ook zij worden gemist door hun familie en vrienden.

◉ ★ 13. VIJVER |Drijflichtjes

Op deze plek kun je een drijflichtje maken speciaal voor degene die je wilt gedenken. Kies uit allerlei materialen op een grote knutseltafel. Onze creatieve vrijwilligers helpen je een handje.

 

★ 14. BUURTBANKJE |Sterke verhalen | Nandus van der Sluijs en Maurice van Pinxteren

Op dit buurtbankje kun je luisteren naar verhalen over troost rondom het vuur. Onze verhalenvertellers steken je 'een hart onder de riem' met wonderschone korte verhalen van Toon Tellegen. Bijvoorbeeld van de krekel die per vergissing een doos verdriet aan de leeuw cadeau doet en de eekhoorn die bang is voor later. De dieren helpen en steunen elkaar in moeilijke tijden. Een opsteker voor alle mensen, groot en klein.

 

◉ ★ 15. BOOMGAARD | Een Groot Vaarwel | i.s.m. Amanda van de Hurk | www.sweetgoodbyes.nl

Op deze plek kun je een boodschap op een houten plankje achterlaten voor degene die je mist en wilt herdenken. Een ronddraaiende richtspot licht alle plankjes even uit en brengt alle mensen voor het voetlicht. Na afloop van de avond mag je je plankje mee naar huis nemen. En mocht je daar behoefte aan hebben: Amanda van de Hurk van Sweet Goodbyes staat voor je klaar met een luisterend oor. Ze kan je steun en inzicht bieden bij rouw en verlies. Ook geeft ze tips hoe je een propvolle ‘rouwrugzak’ wat lichter kunt maken.

 

◉ 16. VELD |Lieve … |i.s.m. Lumen Art | www.lumenart.nl

Wat zou je willen zeggen als je boodschap via de ether naar de hemel gestuurd wordt? Zeg het hier. App je bericht en wij laat het oplichten op de roterende lichtkrant. Je boodschap brandt als een kloppende puls en is voor iedereen even zichtbaar in de donkere avondhemel.

 

★ 17. BOMEN | Klinkende Klokjes | Marije Korthof en Quinten Smith

Aan de takken in een boom hangen allerlei keramische klokjes. Kleine klokjes voor fijngevoelige en zoete herinneringen, grotere voor zwaarmoedige gedachten. Maar ook lange dunne klokjes voor teer en broos verdriet. Elke beweging is hoorbaar in het tinkelen. De lichtsticks waarmee de klokjes bevestigd zijn wiegen zichtbaar op de wind. Op de kaartjes staan boodschappen, berichten en wensen voor de overledenen. Hang je kaartje aan het klokje van jouw keuze, onze vrijwilligers helpen je. De wind doet de rest.

 

◉ 18. PADEN | NIghtwriter Nyx | vanaf 19:00 uur | Gijs van Bon | www.gijsvanbon.nl

Gijs van Bon (1975) volgde de Design Academy in Eindhoven en de HKU in Utrecht. Hij is ontwerper en uitvoeren van theatrale, autonome evenementen. De multidisciplinaire objecten en installaties van Van Bon bewegen zich altijd tussen twee spanningsvelden: abstracte bewegende objecten en grote complexe installaties. Hij weet de grenzen tussen hen te combineren en te gebruiken om zoveel mogelijk leven in zijn objecten te krijgen. Tijdens Alle Zielen trekt Nyx, godin van de nacht, dochter van Chaos, een donkere nevel over de wereld terwijl ze langs de hemel loopt. Langzaam schrijft Nyx lichtgevende poëzie in volle duisternis. Letter na letter stroomt de gloeiende tekst langzaam uit de machine.  De teksten leiden de lezer door de duisternis. De mens, de natuur en het verstrijken van de tijd zijn verantwoordelijk voor het weer uiteenvallen van het woord. Soms heel snel, soms heel langzaam. Licht dat uitdooft ….

 

19. NEERHUIS | In woorden gevat, 2018 | Miesjel van Gerwen | www.m-site.nl

Miesjel van Gerwen is een (woord)kunstenaar pur sang. Alles wat uit zijn pen, potlood of stift vloeit is pure beeldende poëzie. Sinds 2012 is hij dagelijks aan het tekenen. Het resultaat is een groeiende reeks Dagtekeningen die hij via instagram deelt. Daarnaast heeft hij ook een mooie palmares op organisatorisch gebied als o.a. artistiek leider van o.a. als Bosch Parade in ‘s-Hertogenbosch en werkt hij regelmatig samen met celliste Jacqueline Hamelink. Tijdens Alle Zielen verwoordt hij je diepste gemis en brengt hij gevoelens van verdriet maar ook erkenning en aan de oppervlakte. Schrijf vijf woorden op om degene die je wilt gedenken te typeren en overhandig die aan Miesjel van Gerwen. Hij schrijft ter plekke in maximaal 10 minuten met Oost-Indische inkt een poëtische tekst waarin zijn pen van woord naar woord zwerft. Dit proces wordt gevolgd door een camera boven het papier en groot geprojecteerd zodat ook anderen het gedicht kunnen zien ontstaan. Als het gedicht af is, wordt er een foto van op de facebookpagina van Alle Zielen geplaatst en mag je het origineel mee naar huis nemen.

 

20. GROTE ABDIJZAAL | filmprogramma|samenstelling Frans van Lokven

Doorlopend filmprogramma. Films die meteen doordringen tot het hart. Over gemis en grote vragen maar ook over het ‘voortdurende bewegend’ leven.

Speelduur 9 minuten

Filmmaker Ben Brand studeerde in 2010 af als regisseur aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Zijn allereerste commercial voor het 'Young Director Award'-festival in Cannes won verschillende prijzen.

In de tijd die volgde regisseerde Ben meerdere commercials bij Caviar Amsterdam en twee korte films; 'Life is Beautiful' (3D-animatie) en ‘97% ’(Live action). In 2017 ontving zijn debuutfilm ‘Find this dumb little bitch and throw her into a river’ meerdere prijzen tijdens zijn wereldwijde festivaltour. Momenteel regisseert Brand commercials over de hele wereld en heeft hij net twee nieuwe korte films afgemaakt. Tijdens Alle Zielen tonen we Re-Entry, een live action film gebaseerd op een kortverhaal van Andy Weir, auteur van de bestseller 'The Martian'. Wanneer een man sterft bij een verkeersongeluk raakt hij in gesprek met een god en krijgt antwoorden op de vragen over de zin van het leven.

Speelduur 3:15 minuten.

Deze korte film maakt onderdeel uit van de serie werken ‘Regarding you & me. Six attempts to get closer to my father’ waarin Kuijper de verbinding met zijn vader in het archief van familiefoto's, films en persoonlijke voorwerpen onderzoekt. De film die we tijdens Alle Zielen tonen geeft weer hoe de kunstenaar zijn vader gemist heeft als vaderfiguur en rolmodel en wat dat voor hem betekent. Hij zegt hierover: Om mezelf te definiëren, moet ik mijn vader definiëren en de manieren waarop ik met hem omga.

Speelduur 4:00 min.

De projecten van de in 2018 afgestudeerde Dymphie Huijssen variëren tussen illustraties, animaties en kunstinstallaties. Ze gebruikt haar illustraties en animaties als een medium om haar verhaal te vertellen en is vooral geïnteresseerd in het visualiseren van complexe gevoelens en ideeën. Tijdens Alle Zielen tonen we Second Floor: een film zonder verhaallijn die verschillende ideeën en opvattingen over de dood in beeld brengt. De scenes zijn geïnspireerd door gesprekken met mensen over de dood, poëzie en muziek. 'Everyone will die someday, but everyone thinks differently about it'.

 

◉ ★ 21. AUGUSTINUSZAAL | Een moeder moeten missen | fotografie: Ilvy Njiokiktjien | www.ilvynjiokiktjien.com

Tekst: Rianne van Dijck | www.riannevandijck.nl

Ilvy Njiokiktjien is een onafhankelijke fotograaf en multimediajournalist gevestigd in Nederland, vertegenwoordigd door VII Photo Agency en is Canon Ambassador. Ze was de eerste Fotograaf des Vaderlands. Ze heeft in veel delen van de wereld gewerkt, met een focus op Afrika. Als documentair fotograaf fotografeert ze actuele zaken en hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Rianne van Dijck werkt als journalist en (eind)redacteur voor onder andere NRC, waar ze voornamelijk over fotografie schrijft. Ook coördineert ze Het Blad bij NRC, het maandelijkse magazine dat bij de NRC-weekendkrant verschijnt. Tijdens Alle Zielen is een serie foto’s te zien van gezinnen die een moeder moeten missen. Ze geven een eerlijke inkijk in een wereld die niet stil is gaan staan na het overlijden van hun moeder. De foto’s tonen de hectiek van het gezinsleven en hoe de vader daarbinnen manoeuvreert om met zijn jonge kinderen en pubers er samen het beste van maken. De teksten van Rianne van Dijck zijn een waardevolle aanvulling op de foto’s. Ze ontroeren. Ze versterken en verwoorden wat je op de foto’ s ziet: hoe het is om een moeder te moeten missen.

 

◉ 22. CHALET | Becomming older than you ever were | Marijn Kuijper | www.marijnkuijper.nl

Mannelijkheid en vaderschap zijn de centrale thema's in het werk van Marijn Kuijper. Geboren als meisje in 1980 en sinds 2008 als man, heeft hij naar eigen zeggen nooit geleerd wat het betekent om een ​​man te zijn.

Marijn Kuijper probeert zijn vader (en zichzelf) figuurlijk te vinden en definiëren in het heden door middel van het archief van familiefoto's, films en persoonlijke objecten te onderzoeken

Tijdens Alle Zielen tonen we bladen Becomming older than you ever were uit het boek ‘Regarding you & me. Six attempts to get closer to my father’. In de foto’s serie zie je hoe de kunstenaar en de vader samen groeien. En waar dit proces stopt. De serie is meer dan een registratie. De foto’s tonen niet alleen een fysieke groei maar symboliseren ook een ‘comming of age’ waar een jongen/meisje in ieder hun eigen tijdsbestek veranderen en volwassen worden.

 

◉ 23. OVERKAPPING |Memory elixer | Marian Timmermans, Abdij van Berne | www.abdijvanberne.nl

Creëer je eigen Memory elixer bestaande uit diverse vloeistoffen. Er zijn allerlei kleuren en jij stelt je eigen elixer samen die maakt dat je herinneringen samenvloeien. Misschien bevat jouw elixer wel een fantastische vakantieherinnering, het moment waarop jullie samen zo hard moesten lachen dat er tranen over je wangen liepen of dat ene moment dat je zo graag zou overdoen. In een Memory elixer schuilt alles, de mooie momenten en dat wat het meeste pijn doet. Jij stelt de herinneringen samen tot een eigen elixer in een fles die je mee mag nemen.

 

24. PROEFLOKAAL

Dé plek om bij te komen en na te praten in goed gezelschap met een speciaal Abdijbiertje

 

★ 25. BOEKHANDEL | Doosje Troostje | Berne Media |www.abdijvanberne.nl/berne-media-boekhandel/

Hier kun je je creatieve armen uit de mouwen steken! Samen met onze vrijwilligers of op eigen houtje maak je je eigen Doosje Troostje. Je neemt een persoon in gedachten aan wie je het doosje wilt geven. Dat kun je ook zelf zijn. Dan versier je het doosje en vult deze met dingen die helpen, troosten of verblijden. Misschien een mooi gedicht wat inzicht geeft? Een stokje wierook om bij te ontspannen? Of bloemzaden die naar de volgende zomer doen verlangen? Een doosje om te houden of te cadeau te doen. Om nooit te vergeten. En terwijl jij je Doosje Troostje maakt word je getrakteerd op sfeervol Gregoriaans gezang van Joost Jansen.

Je bent hier op de goede plek. Ook voor bijzondere kaarten, boeken en producten die de ziel beroeren en te vinden zijn in de boekhandel.

 

OP HET TERREIN | Zul je voorzichtig zijn? | Adriaan Morriën | BKK | www.fcbernheze.nl

Na de gedichtenroute in de kernen van Bernheze krijgt dit prachtige gedicht een tweede plek op Alle Zielen, nog even nagenieten dus.

 

UITGANG

Via de parkeerplaats verlaat je het terrein. We hopen dat de avond je iets gebracht heeft: goede moed, opgeladen door de ontmoetingen die je had en verhalen die je hebt gehoord. Opluchting omdat je je verdriet en gemis kon delen of troost vanwege het samenzijn en verbonden voelen.

 

Als je enthousiast bent en ons graag wilt ondersteunen dan kun je zielsverwant worden voor €25,-. Je wordt dan als eerste op de hoogte gebracht van onze Alle Zielen activiteiten en krijgt volgend jaar gratis entree. Dat kan door een mail te sturen naar allezielen2020@gmail.com vermeld daarin je naam, mailadres en telefoonnummer. Je ontvangt dan een betaalverzoek.

 

Je kunt ons volgen op: facebook: https://www.facebook.com/allezielen/

instagram: https://www.instagram.com/allezielen2020/

 

Zien we je volgend jaar weer?

 

Blijf veilig, blijf dichtbij. Tot ziens!

 

Samenstelling i.o.v. Stichting dertien hectare:                                                                         

Ivonne van der Velden                                                           

                                                                                             

Stichting dertien hectare: Miesjel van Gerwen, Toine van der Heijden, Frans van Lokven, Jannemeis Snels, Margreet Verboon                        Projectgroep: Anja Bekkers, Rob van de Berg, Alber Claessen, Wim van der Heijden, Ardith Manders, Esther Mollema               

               

                                                                                                       

contact.HEIC